ANDERMANS FOTO’S PIKKEN

Vorige week werd ik getipt door een Instagrammer, over een foto van mij, door iemand anders geplaatst op IG.  Het was helaas niet de eerste keer dat er foto’s ergens op internet verschijnen zonder een link, dus ik ging nietsvermoedend kijken.

Het ging om een foto uit 2011, genomen in ons buitenhuis. Niet de eerste keer dat die fotoreportage gebruikt wordt zonder te vragen. Tot zover niets nieuws. Ik ontplofte bijna toen ik de tekst onder de foto las!

De ‘stylist’ in kwestie suggereerde dat ze een mooie stylingklus had afgerond!! Niet te geloven toch? Zij, een mooie klus geklaard !?
Een aantal volgers van haar stelden niets vermoedend, een vraag naar aanleiding van de foto. Waar bijvoorbeeld de bank gekocht was, haar antwoord was Pronto. FOUT!!! De bank was van Ikea en al lang uit de collectie!
Een andere vraag was waar het vloerkleed vandaan kwam. Volgens haar kwam het van Zuiver. Wéér fout!! Het vloerkleed (2010) heb ik zelf gemaakt en volgens mij weet iedereen dat ondertussen wel. Toen ik haar confronteerde met deze feiten verwijderde ze de foto.
Echt, ik heb me enorm verbaasd en me er vreselijk over opgewonden en dat is zacht uitgedrukt, ik snap werkelijk niet dat mensen dit durven!

Na wat onderzoek kwam ik erachter dat ze afgestudeerd stylist is…en weer was ik flabbergasted…leren ze op de Hogeschool niet hoe ze zich moeten presenteren met eerlijk en eigen werk? En dat foto’s van anderen gebruiken zonder bron, niet mag?

De hele week had ik twijfels of ik nog terug zou komen op dit akkefietje. Toch doe ik het omdat ik vind dat dit niet mag gebeuren. Wees eerlijk en geef gewoon een link naar diegene die de foto nam. Ook vind ik het heel goed dat anderen oplettend zijn en dit aankaarten, want als iemand mij niet getipt had, had deze foto nog gewoon in haar feed gestaan alsof het haar werk was.

De dame heeft me gebeld en haar excuses aangeboden, netjes maar wat mij betreft niet op z’n plaats omdat ze naast het gebruik van de foto gewoon leugens heeft verstrekt. Ik weet dat ‘foto’s pikken’ nooit zal ophouden maar ik weet zeker dat het goed is er op te blijven hameren dat dit niet door de beugel kan! Helaas gebeurt het maar al te vaak en hebben mensen als excuses Pinterest of iets anders maar ook dat is niet terecht. Foto’s blijven waar je ze ook vandaan hebt, eigendom van de fotograaf.

Ik kreeg ontzettend veel hartverwarmende reacties, dank jullie wel daarvoor allemaal. Het is fijn te weten dat er veel mensen achter je staan. Eerlijkheid duurt het langst en jezelf blijven, dat werkt!
buitenhuis langius design

nelleke langius

12 thoughts on “ANDERMANS FOTO’S PIKKEN

 1. goed gedaan Nelleke! Snap je frustratie heel goed. Hopelijk heeft de dame in kwestie haar lesje geleerd. En inderdaad fijn dat er oplettende kijkers zijn. Blijft een prachtige foto trouwens :)) fijne dag! x

 2. Dit is wel een heel grof verhaal, Nelleke. Niet te geloven. Hoe mensen überhaupt denken dat het wel nooit uit zal komen en dat ze er wel mee weg zullen komen. Goed van je dat je tegenwoordig je foto’s watermerkt, dat zal het misbruik wel doen afnemen. Mijn zelfgemaakte foto’s vind ik ook wel eens bij toeval terug bij ‘collega’ webshops, uiteraard zonder vermelding van de bron. De volgende keer stuur ik geen vriendelijke mail maar een rekening. Dat mag, zeker als jouw beeld voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Getty Images doet dat tenslotte ook en niet te flauw ook.
  Je laten inspireren mag, maar hou (wat jij ook zegt) altijd de eer aan jezelf en doe je eigen ding. Kopiëren is laf, goedkoop en illegaal. Oei, ik merk dat ik er alweer geïrriteerd door raak, niet alleen als het mij overkomt, maar ook anderen. Succes met je mooie werk, je hebt een prachtige eigen stijl, hou vol!!

 3. Oooo, dat is wel heel erg brutaal en ook wel heel erg dat je dat doet als stylist notabene. Volgens mij heb je dan het verkeerde vak gekozen als je het zelf niet kunt. Ik kwam laatst ook een foto tegen op marktplaats van een bedrijf en herkende ook meteen de foto van een blogster en heb dit uiteraard ook meteen doorgegeven aan haar. Zo moeten we ons ogen maar goed open houden! PascLe X

 4. Dag Nelleke,

  Er zijn duidelijke regels en die moeten gevolgd worden. Ondertussen moet de oneerlijke persoon wel als ‘betrapt’ door het leven!
  Los daarvan: ik heb nog nooit van ‘flabbergasted’ gehoord. Is dit een vervoegd werkwoord en wordt dit veel in Nederland gebruikt?
  Jeannine

 5. Echt vreselijk dit en inderdaad gebeurd het helaas maar al te vaak… ook mij overkwam het vorige week weer en nadat ik haar heb benaderd heeft ze zelfs een verontwaardigde reaktie gegeven dat ik haast blij moest zijn dat ze mijn foto deelde… ongelooflijk! Wat goed dat je ook hebt gereageerd Nelleke… ik kan me hier zo boos over maken!

 6. Ongelofelijk hoe brutaal! Ik ben alleen bang dat ze je op de Hogeschool inderdaad niet leren hoe het zit met regelgeving (en fatsoen… 😉 ) en bedrijfsvoering. Ik heb het er in ieder geval nooit geleerd. Zo’n gemiste kans! Ook wel erg raar om het werk van anderen als je eigen werk te bestempelen, dan heb je misschien het verkeerde beroep gekozen? Zelf stylen is toch het leukste wat er is? En van “source: Pinterest/Google” krijg ik ook zo de kriebels… Wel gaaf dat je zo’n herkenbare stijl hebt, dat je jouw foto’s er toch meteen uit haalt. Fijne avond!

 7. Oh wat naar Nelleke…
  Gelukkig is jouw stijl en de mooie door jou gemaakte spullen uit 1000-en te herkennen.
  Creativiteit is volgens mij een must als stylist en niets leuker dan zelf iets creëren waar je trots op bent. En hoe moeilijk is het nou om even een link naar je site te plaatsen?
  Laat je niet te veel uit het veld te slaan en op naar weer veel nieuwe inspiratie! X

 8. Hej Nelleke! Pislink wordt je ervan. De arrogantie dat ze ermee wegkomen… Gelukkig zien anderen binnen 1 nano seconde dat het jouw werk of beeld is, maar zo’n ‘tip’ kan je bui flink verpesten. Dit gedrag steeds opnieuw afstraffen, lijkt de enige manier… Ook al zegt iedereen dat je het je niet aan moet trekken, doe je dat toch… Ik heb al vaker op het punt gestaan op het via m’n blog heel duidelijk nog een keer uit te leggen, maar wil m’n blog niet gebruiken met deze negatieve energie… Je hebt er goed aan gedaan dit bericht te posten en ik hoop dat alle dieven en dievegges (maar ook brutale copycats-breek me de bek niet open- ) zich rot schamen! Xx

 9. They can imitate your style, but they can\’t imitate your creativity!
  Ongelofelijk. Zo schaamteloos kopiëren. Goed om hierover te schrijven!

 10. Ik snap helemaal dat je enorm boos en teleurgesteld bent! Dat is wel heel bizar en dat van een afgestuurde stylist. Die zou helemaal beter moeten weten……. Ik had je foto voorbij zien komen op Instagram en had er ook op gereageerd dat ik hem prachtig vind! Dus nu naar de rechtmatige eigenaar 😉 Wat een prachtig vloerkleed en sfeertje!

  Groetjes Cindy

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *