MINDEREN EN MEER BASICS

Al weken heb ik een gevoel. Ik wil er over bloggen maar weet niet hoe. Waar zal ik beginnen of zal ik het laten gaan. Ik probeer het te formuleren en hoop dat het lukt om mijn gevoel in woorden uit te drukken en hier te delen. Ik deed nog nooit zo lang over een blogpost, ik schreef, verbeterde, liet het Roel lezen, twijfelde maar besloot vandaag te publiceren.

Zodra het voorjaar komt ben ik het liefste buiten. Ik geniet van de dingen om mij heen, de jonge eendjes, de bermen die net als ieder jaar weer volop in bloei staan, een vuurtje in de tuin, lekker eten op het balkon, zonsondergangen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Meer heb ik eigenlijk niet nodig.

De laatste tijd stoor ik mij steeds vaker aan de mooie plaatjes op social media. De winactie’s die massaal geliked worden, etc. Tuurlijk, ik doe er ook aan mee. Ik hou van mooie spullen, een goed ingericht huis en ik wil er ook leuk uit zien. Toch bekruipt mij steeds vaker het gevoel dat het ook met minder kan. Goed is goed en mooi hoeft niet nog mooier.

Afgelopen week namen Roel en ik een weekje vrij, we gingen naar de boot en waren de hele week buiten. Genieten en tijd om te filosoferen, dromen en lezen.
Thuis gekomen hebben we allebei opstartproblemen. Roel vooral maar dat zijn we in huize Langius wel gewend. Het liefst verkoopt hij alles na een vakantie en gaat in een hutje op de hei wonen of liever nog op een boot in Friesland als hij maar een schuur heeft om te klussen.

In die week leven we op onze boot met een heel klein bed, ik kook op twee gaspitten, als we in een haven liggen douche ik me en anders was ik me met koud water in ons kleine keukentje. Ondanks dat het fris is zitten we buiten onder een dekentje en genieten!
Goed, ik snap ook wel dat het voor een paar weken fantastisch is maar dat je op een gegeven moment toch meer ruimte en comfort nodig bent. Toch geloof ik dat het met minder kan.

Na onze week ben ik verder gegaan met opruimen in huis. Uitmesten, kun je het ook noemen. Ik maak schoon, breng spullen naar de kringloop, ruim kasten op, rij met zakken vol kleding naar de container van Humanitas. Het voelt goed, een opgeruimd huis, kasten met mooie nette stapels, genoeg ruimte in de keukenkasten etc.
Twee verdiepingen heb ik inmiddels gedaan, nu beneden nog. En dan? Minder kopen, niet meer kringlopen en tevreden zijn met wat ik heb want van spullen word ik niet gelukkiger.

Het voelt goed om op te ruimen, te minderen en er over na te denken. Is dit misschien een begin van ‘het roer om’? Ik heb geen idee, we gaan het zien! Voorlopig gaan we zoveel mogelijk genieten van elkaar, vrije tijd en basic leven.
nature  sunrise time on water sailing  zeilboot

 

nelleke langius

7 thoughts on “MINDEREN EN MEER BASICS

 1. Wat herkenbaar!! Ook hier druk aan het opruimen, schoonmaken, weg doen en schoon schip maken. Een schoon opgeruimd huis en rust in mijn hoofd. En dan lekker niks en tijd met mijn gezin!!
  Geniet van je rust en gezin!!

 2. hoi Nelleke,

  zo herkenbaar dit stukje, ik had het kunnen schrijven…..
  ik hou van opruimen en leeg, minder spullen
  misschien omdat mijn hoofd vaak te vol is?
  vroeger gingen we in de zomervakantie vaak naar een klein huisje in Zeeland
  en dat voelde zo goed, het is precies zoals jij beschrijft
  en ook alleen op reis met een rugzak merk je met hoe weinig je toe kunt
  zo goed ook om je dat zo nu en dan te realiseren

  geniet van je fijne opgeruimde huis
  en van de boot en het varen
  en ik hoop zo dat we elkaar zullen ontmoeten
  daar aan de waterkant!
  dag!!
  x

  1. Dank voor je reactie Patrice! Ik zal je binnenkort mijn nummer geven zodat we een keer aan de waterkant kunnen proosten!

 3. Hoi Nelleke,
  O zo herkenbaar, vooral dat gevoel na een vakantie en de bijbehorende ‘afspraak’ om het thuis ook gewoon zo lekker relaxed te houden… Maar voor je het weet zit je weer in het stramien van snel, veel en vaak! Toch gaat het me stukje bij beetje steeds beter af om de boel gewoon de boel eens te laten, en ik moet zeggen, dat voelt goed!!

 4. Hallo ,

  Bedankt voor je mooie blog, wat ben ik blij dat je de moed hebt gevonden om hem te posten!
  Hier ook een liefhebber van mooie spullen, maar wel met mate! En met mate bedoel ik dat ik me ook (heel erg) schuldig maak aan het kopen van mooie, maar vooral materialistische zaken. Alhoewel ik daar wel een duidelijke keuze in maak samen met mijn partner. Wij kiezen namelijk vaak voor spullen die wij mooi vinden (wel of geen hype/ wel of geen winactie, we vinden het mooi of niet!!), maar houden daarbij ook rekening met verscheidene zaken zoals de toekomst, eenvoud, handgemaakt en de kleine ondernemer. Dit maakt dat wij een ietwat eenvoudig, maar rustig (t)huis hebben, waar we beiden ons hoofd leeg kunnen maken.
  Daarbij proberen we zoveel mogelijk de natuur, boeken en spirituele zaken een grote rol te laten spelen in ons huisje.
  Ik herken het gevoel van je partner Roel, ik heb ook altijd erg veel moeite om me opnieuw aan te passen na een vakantie, maar door ons thuis dat midden in de natuur in een klein dorpje staat en ons interieur dat aangepast is op onze eigen wensen en behoefte, merk ik dat ik het steeds prettiger vind om thuis te komen.
  Wat mij nu wel nog veel moeite kost, is om deze zelfde rust te vinden in mijn werk, dit kost me nu vaak veel te veel energie. Thuis kan ik gelukkig weer opladen.

  Zoals je zelf al schrijft levert ons het opruimen en wegdoen van spullen voor veel rust, je krijgt overzicht en hoeft je niet verantwoordelijk te voelen voor overbodige spullen!

  Een heel verhaal, waarmee ik eigenlijk wil aangeven dat ik het enorm gaaf vind dat jullie deze stappen durven te maken en jullie hiervoor openstellen. Bewustwording is een eerste stap naar een nieuwe wending in je leven, die hebben jullie in elk geval al gezet!

  Liefs, en geniet!

 5. Je hebt je gevoelens zo mooi verwoord en de koe bij de hoorns gevat.
  Dit is allemaal zooo herkenbaar voor mij. Je woorden geven mij moed om ook met consuminderen en ‘opruimen’ door te gaan.
  Dank je wel,
  Jeannine

 6. Ik heb dat gevoel al jaren. Overaanbod. De tranen springen mij in de ogen als ik op Koninginnedag zie wat er allemaal voor overschotten zijn die de mensen gratis nog niet willen meenemen.
  Eer van je werk. Zelf iets maken/naaien. Sparen. Toeleven naar iets. Waardering voor de maker. Het bestaat bijna niet meer. Omdat het voor (te) weinig te koop is.
  En het is helaas ook met content tegenwoordig. Foto’s en teksten worden rondgepompt en gekopieerd op sociale media. Lijkt wel of het gaat om wie er de meeste likes en RTs verzameld ipv wat je zelf bedenkt.

  Maar goed. Misschien worden we gewoon oud Nelleke 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *