Terracotta heeft een mooie naturelle kleur en past perfect in een basic interieur. In huize Langius staan de kamerplanten in terra cotta potten. Ze zijn tijdloos, hebben een pure uitstraling en zijn relatief goedkoop. Bovendien combineert de oranje rode kleur mooi met het groen van de kamerplanten en bij onze naturelle inrichting.
In de tuin staan ook aardewerken bloempotten, het liefst zo groot mogelijk. Beter een paar grote potten dan heel veel kleintjes. Binnen en buiten hebben zo een mooie match. De planten op het terras moet ik wel goed in de gaten houden want terracotta is poreus en trekt vocht uit de kluit. Regelmatig water geven in de zomer is een must. Een schotel helpt, die vangt het overtollige water op. Binnen is zo’n poreuze pot een voordeel, de wortels blijven niet te lang nat.
Terracotta is een kleisoort en komt overal ter wereld voor, meer dan 3000 jaar geleden werden in Toscane de eerste potten gemaakt. Tijdloos, duurzaam en puur natuur, dat is waarom ze populair zijn. Uit Engeland en Denemarken komen ook prachtige terra potten, ze zijn zelfs in Nederland te koop.
Wees voorzichtig met met de potten, een iets te harde tik en de bloempot ligt aan gruzelementen. De scherven kun je bewaren voor hergebruik onder in een andere pot zodat het water niet, door het gat onder in de pot, naar buiten druppelt.
Een andere eigenschap is dat er witte kalkvlekken kunnen ontstaan aan de buitenkant, de één vind het mooi en de ander houd er helemaal niet van, deze witte vlekken gaan makkelijk weg met een sponsje en schoonmaakazijn.
Een tijdje terug sneuvelde één van de grote potten buiten, omdat hij van Langius aan het klussen was in de tuin. Er zat één flinke barst in de pot, echt balen. Zonde om de pot aan scherven te slaan. We hadden geen passende lijm in huis, er kwam een creatieve oplossing.
Een uitdaging, hij ging aan de slag en ik duimde voor de pot. Voorzichtig werden er gaten geboord. Ik was bang dat ik na deze actie veel scherven zou hebben. Wonder boven wonder ging het goed. De bloempot werd gehecht met koperdraad en met vier hechtingen was de pot gered.
Koperdraad zit in de kern van installatiedraad, je kent ’t vast wel, van die rollen in zwart, blauw en bruin. Met een striptang werd de buitenste kleur verwijderd en kwam de oranje kleurige draad tevoorschijn. Perfect, die twee kleuren van terra en koper bij elkaar.
Ze is alleen maar mooier geworden. Een bloempot met een verhaal. Het hoeft niet persé perfect te zijn, imperfectie is juist leuk. De pot werd weer gevuld met potgrond en een Dicentra spectabillis ‘Alba’. In het Nederlands wordt deze plant gebroken hartje genoemd, hoe toepasselijk is dat. Inmiddels is deze vaste plant als een malle gegroeid en staat ze te pronken in de schaduw naast de enorme Hosta Sieboldiana ‘Elegans’
Geef een reactie