De natuur als inspiratiebron

‘ Als je de tijd neemt zie je meer.

Elke keer weer verbaas ik me over de kleuren en vormen in de natuur. Neem nou de regenboog, altijd weer mooi om te zien en zo kleurrijk.
Een kleurontwerp van ons is altijd geïnspireerd op de natuur. De grijzen van de winter, een tint uit een schelp, grind, een kleur bloem, de groenen in het bos, het kan van alles zijn.
Natuurlijke materialen en kleuren zijn de basis voor een ontwerp.

Zo liep ik deze week door de tuin en zag de zaaddoos van Oostindische kers, zo mooi en sierlijk. Die vorm, het is bijna niet te geloven dat het ontstaat uit een klein zaadje dat je in het voorjaar zaait. Een product ontwerper zou zo maar deze zaaddoos kunnen gebruiken als inspiratiebron voor een lamp. In gedachten zag ik het al helemaal voor me.

Eigenlijk is alles aan deze éénjarige plant mooi, de blaadjes prachtig groen, bijna doorzichtig en het lijnenspel van de nerven ik raak er niet op uitgekeken. De bloemen zijn heel fragiel, teer en sierlijk. Bijzonder is ook dat alles aan deze plant eetbaar is, de blaadjes, bloemen en zaaddozen kunnen verwerkt worden in een salade en zijn pittig peperig. Een groene salade geef je een verrassend kleurtje door er op het laatst wat bloemetjes over te strooien.

Al een paar keer zat ik met mijn schetsboekje in de tuin om deze schoonheid op papier te zetten en dat was een uitdaging. Wel leuk om te doen en dan zie je steeds meer bijzondere elementen. Als je zit te tekenen neem je de tijd, kijk je anders en met meer aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *